Tre av ti skal bytte jobb

28 prosent av norske arbeidstakere forventer å skifte jobb på eget initiativ det neste halvåret. 18 prosent tror de vil miste jobben.

Det er blant funnene i ManpowerGroups nye Talent Barometer-undersøkelse, en undersøkelse som undersøker trivsel og karriereutsikter på norske arbeidsplasser. 

I over 20 år har ManpowerGroup spurt norske bedrifter om deres bemanningsplaner. Nå lanserer bemannings- og rekrutteringsselskapet en ny halvårlig undersøkelse om norske arbeidstakeres trivsel og karriereutsikter. 

– Vi befinner oss i et arbeidsmarked med kronisk mangel på kompetanse. Arbeidstakere med den rette miksen av kompetanse og personlige egenskaper er svært etterspurt. Da er det avgjørende med innsikt i hva arbeidstakerne tenker og er opptatt av, og det er bakgrunnen for at vi nå lanserer en helt ny rapport som skal ta temperaturen på arbeidstakersiden, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath. 

Tre av ti planlegger jobbskifte 

Undersøkelsen viser at 28 prosent av de spurte mener at det er sannsynlig at de kommer til å skifte jobb i løpet av de kommende seks månedene. Andelen er omtrent den samme blant menn (28 prosent) og kvinner (27 prosent). 

Det er de yngste som har høyest jobbskifteplaner. Blant generasjon Z (18—27 år) forventer 39 prosent å skifte jobb, mens 34 prosent av millennials (28—43) forventer det samme. Andelen er 23 prosent for dem mellom 44—59 år, 21 prosent for dem mellom 45—54 år, og bare 5 prosent for dem over 60. 

Undersøkelsen viser også blant annet at: 

  • 18 prosent mener at det er sannsynlig at de vil bli tvunget til å forlate jobben i de neste seks månedene. 
  • 82 prosent mener arbeidet har mening og hensikt. 
  • 62 prosent føler de har god balanse mellom jobb og fritid. 
  • 49 prosent har tillit til egen evne til å finne en ny jobb i løpet av de neste seks månedene. 
  • 34 prosent har lav tillit til at deres leder ivaretar deres interesser når det gjelder karriereutvikling. 
  • 40 prosent er fornøyde med dagens lønn. 

Lanserer ny trivselsindeks 

Undesøkelsen gir en overordnet score på hvor godt norske arbeidstakere har det på jobb. Indeksen beregnes også for 15 andre land. 

Denne skåren er beregnet på bakgrunn av tolv spørsmål om forskjellige forhold ved arbeidsplassen, som hvor trygge de ansatte er på å beholde jobben, i hvilken grad de opplever arbeidet som meningsfylt, og hvorvidt de ser mulighet til å stige i gradene. 

Trivselsindeksen for Norge er 67 prosent, som er det samme som det globale gjennomsnittet.  Landet med høyest trivsel i denne undersøkelsen er Nederland med 74 prosent. Japan er lavest med 46 prosent. 

– Norske arbeidstakere er like fornøyde totalt sett som i andre land, men skiller seg ut på flere måter. I Norge har ansatte høyere jobbtrygghet, men rapporterer mindre muligheter for utvikling og opprykk, og lavere tillit til lederne sine, sier Brath. 

Undersøkelsen skal gjennomføres på samme måte hvert halvår fremover. 

– Dermed får vi et pålitelig mål på hvordan trivselen på norske arbeidsplasser utvikler seg over tid, og hvilke faktorer som bidrar mer og mindre, sier Brath. 

Arbeidstakers marked 

Maalfrid Brath tror bedrifter må forberede seg på å strekke seg lenger for å holde på ansatte fremover. 

– Akkurat nå sitter mange stille i båten på grunn av økonomisk usikkerhet. Men generelt ser vi at arbeidstakere stiller større krav og er mindre lojale enn før. Virksomheter som hverken kan tilby høy lønn eller rask karriereutvikling vil slite med å tiltrekke seg og holde på talenter, avslutter hun. 

Les hele rapporten med norske tall her.

Les hele rapporten med globale tall her.

Om undersøkelsen 
Global Talent Barometer er basert på intervju med 540 norske arbeidstakere mellom 15. april  og 10. mai 2024. Globalt gjennomføres undersøkelsen blant 12.000 arbeidstakere i 16 land. 

Trivselsindeksen er basert på 12 forskjellige spørsmål om forskjellige forhold ved arbeidsplassen. Hvert spørsmål besvares på en skala fra 0 til 10. For hvert spørsmål beregnes andelen som svarer 6 eller mer. Trivselsindeksen er gjennomsnittsandelen for alle 12 spørsmål. 

Undersøkelsen inneholder også flere spørsmål om blant annet lønn og arbeidsvilkår.