Ønsker du jobb i det grønne skiftet? Her er rådene fra eksperten
Norge kan trenge 115.000 arbeidere til grønne næringer i 2030, ifølge beregninger fra Oslo Economics. Det vil med andre ord være et enormt behov for kompetanse. Likevel peker mange på et kompetansegap mellom hva som behøves, og hva som finnes i arbeidsmarkedet.
– Det finnes tre løsninger på utfordringen. Man kan hente kompetansen direkte fra lignende bransjer, man kan hente den fra utlandet og man kan drive omskolering av kompetanse som er overførbar fra andre bransjer. Vi opplever i dag et gap mellom etterspørsel og tilbud av relevant kompetanse inn i det grønne skiftet, forteller Benedikte Lund, leder for Jefferson Wells avdeling for grønne rekrutteringer.
Lav tilgang på ressurser
Lund peker på at mange av de grønne, norske prosjektene innenfor batteri, havvind, hydrogen og CCS er i en tidlig fase. Det betyr at en stor andel av behovet for kompetanse favner ingeniører, biologer, forretningsutviklere, IT og jurister – for å nevne noe. Felles er den tøffe konkurransen om tilgangen på denne typen ressurser.
– Grønne selskaper behøver åpenbart mange av de samme stillingstypene som alle andre bedrifter, men kjernekompetansen skal gjerne kombineres med en ESG-forståelse. Det handler både om ren faglig kompetanse, men det er også noen personlige evner som vil avgjøre hvem som vil være attraktive, sier hun og fortsetter.
– For å lede et selskap i det grønne skiftet er du nødt til å beherske endringsledelse, ha omstillingsevne, manøvrere ukjent terreng og tenke helhet. Og ideelt sett skal du også ha en klar forståelse av bærekraft og en kjernekompetanse knyttet til forretningen du leder. Det er en ganske bred kravspesifikasjon.
Kompetansetterspørselen vil endres
Lund forventer at typen kompetanse som etterspørres vil endre seg i takt med at prosjektene modnes.
– I dag er det primært kompetanse som krever høyere utdannelse. Om noen år tror jeg bedriftene i det grønne skiftet vil søke seg til annerledes kompetanse – primært prosessoperatører, og annen teknisk og manuell kompetanse. Det betyr eksempelvis elektrikere, mekanikere, montører og ressurser som er i stand til å opprettholde jevn drift.
Lederen for Jefferson Wells’ grønne rekrutteringsteam har klare råd til de som ønsker seg en karriere innenfor det grønne skiftet – både i dag og i fremtiden.
– For studenter og nyutdannede anbefaler jeg å søke internasjonal erfaring, f.eks. gjennom utveksling, mestre flere språk, søke relevante internships og kanskje skrive masteroppgave som retter seg mot ESG-segmentet. Alle disse tingene vil bidra til å skille kandidaten fra mengden, og fortsetter.
– Når det gjelder driftsjobbene vi er ventet å se om 5-10 år, råder jeg interesserte kandidater til å sjekke ut ulike fagskole-tilbud, samt diverse enkeltemner. Alt dette kan hjelpe kandidatene, men viktigst av alt er det å vise en klar motivasjon og evne å rasjonalisere hvorfor akkurat du er den rette for jobben. Det tipset går aldri av moten.